Forever Arctic Sea
Egy kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrend, amit kellő figyelemmel állítunk össze és követünk, számos makro- és mikrotápanyagot tartalmaz. Ezek minősége, mennyisége, illetve egymáshoz viszonyított aránya nagy szerepet játszik abban, hogyan érezzük magunkat.
Az energiát adó makro-tápanyagok egyik típusa a zsírok nagy csoportja. A zsírok vagy lipidek, olyan természetes vegyületek, amiket növényi és állati forrásból egyaránt jól ismerünk. Csoportosításuk többféle: a nem esszenciális zsírokat szervezetünk elő tudja állítani, míg az esszenciális zsírok előállítására nem képes,
Ezért ezeket az étrendünk révén kell biztosítani. Az esszenciális zsírsavak hozzájárulnak az egészséges sejtfunkciókhoz, a hormonok kiegyensúlyozott termeléséhez és a szervezet egyéb mechanizmusainak működéséhez.
A táplálkozásunkban előforduló zsírok alkotóelemei a zsírsavak, amelyek hosszabb-rövidebb szénláncokból állnak, és két fő csoportra oszthatók: telített és telítetlen zsírsavakra, utóbbiak pedig lehetnek egyszeresen, vagy többszörösen telítetlenek. A telítetlen zsírokat a szénatomok közötti kettős kötések helye szerint is fontos szétválasztanunk, mert ezek élettani hatása, stabilitása, étrendünkben való előfordulása más és más: így megkülönböztetünk omega-3, omega-6 és omega-9 típusú zsírsavakat. A megfelelő zsírsavak egyensúlyának, egymáshoz viszonyított arányának fenntartása kulcsfontosságú az egészséges táplálkozás szempontjából, a legnagyobb jelentőségű omega-6/omega-3 arányban érdemes az omega-3 zsírsavak mennyiségét növelni!